Volkoren Brood

Met dit makkelijke basisrecept kun je zelf het lekkerste brood bakken. Stap voor stap maak je een heerlijk, luchtig brood. Inclusief handige foto's en tips.

Ingrediënten

500 g volkorenmeel

7 g droge gist (of 20 g verse gist)

1 theelepel suiker

1 theelepel zout

300 ml lauwwarm water

2 eetlepels olijfolie of gesmolten boter

Bereidingswijze

1. Gist activeren:
Meng de gist met de suiker in het lauwwarme water en laat dit 5-10 minuten staan tot het gaat schuimen. Dit betekent dat de gist actief is.

2. Deeg maken:
Meng in een grote kom het volkorenmeel en zout. Voeg het gistmengsel en de olijfolie toe. Kneed het mengsel met je handen (of met een keukenmachine) tot een zacht en soepel deeg, ongeveer 10 minuten.

3. Laten rijzen:
Dek de kom af met een schone doek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.

4. Vorm het brood:
Sla het deeg door om de lucht eruit te laten en vorm er een bal of ovale vorm van, afhankelijk van de grootte van je pan.

5. Tweede rijs:
Laat het deeg nog eens 20-30 minuten rusten terwijl je de pan klaarmaakt.

6. De pan klaarmaken:
Verwarm de pan op middelhoog vuur en vet de bodem licht in met olijfolie of boter. Zet het vuur daarna laag.

7. Bakken:
Leg het deeg voorzichtig in de pan. Dek de pan af met een deksel. Bak het brood ongeveer 10-12 minuten aan de ene kant. Controleer af en toe of het niet te hard gaat.
Draai het brood om en bak nog eens 10-12 minuten aan de andere kant.

8. Afkoelen:
Haal het brood uit de pan en laat het op een rooster afkoelen voordat je het aansnijdt.

Volkoren Brood uit de pan

  • grote kom
  • houten lepel
  • pan met deksel
  • 500 g volkorenmeel
  • 7 g droge gist (of 20 g verse gist)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie of gesmolten boter
  1. Meng de gist met de suiker in het lauwwarme water en laat dit 5-10 minuten staan tot het gaat schuimen. Dit betekent dat de gist actief is.

  2. Meng in een grote kom het volkorenmeel en zout. Voeg het gistmengsel en de olijfolie toe. Kneed het mengsel met je handen (of met een keukenmachine) tot een zacht en soepel deeg, ongeveer 10 minuten.

  3. Dek de kom af met een schone doek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.

  4. Sla het deeg door om de lucht eruit te laten en vorm er een bal of ovale vorm van, afhankelijk van de grootte van je pan.

  5. Laat het deeg nog eens 20-30 minuten rusten terwijl je de pan klaarmaakt.

  6. Verwarm de pan op middelhoog vuur en vet de bodem licht in met olijfolie of boter. Zet het vuur daarna laag.

  7. Leg het deeg voorzichtig in de pan. Dek de pan af met een deksel. Bak het brood ongeveer 10-12 minuten aan de ene kant. Controleer af en toe of het niet te hard gaat. Draai het brood om en bak nog eens 10-12 minuten aan de andere kant.

  8. Haal het brood uit de pan en laat het op een rooster afkoelen voordat je het aansnijdt.

Ontbijt
brood
  • Spaghetti Bolognese

    Makkelijk recept voor de lekkerste pasta bolognese met een smaakvolle saus op basis van gehakt, zonder pakjes en zakjes!
  • Volkoren Brood

    Met dit makkelijke basisrecept kun je zelf het lekkerste brood bakken. Stap voor stap maak je een heerlijk, luchtig brood.…
  • Gemarmerde Bananenbrood

    Een bananenbrood met een vleugje chocolade. Bij het aansnijden van dit gemarmerde bananenbrood word je door ieder plakje verrast.